Zázvorový sirup
Zázvorovka je má další oblíbená limonáda a sirup si na ni dělám každý rok.
Postup
výroby sirupu bude podobný jako u bezové limonády, ale tady jsem
navíc zázvor povařila. Nikde jsem nenašla recept na postup za
studena, ale už experimentuji i s ním. Tak snad příště napíšu,
jak na něj.
O
zázvoru snad každý ví, jak je tělu prospěšný, hlavně v zimě
proti nachlazení. To ale neznamená, že si ho nemůžeme užít
také v létě! Na sirup stačí kořen zázvoru, citrony,
rýžový sirup (proč rýžový sirup a ne cukr, najdeš zde) a
voda.
Limonáda, která je dobrá a ještě zdravá
Zázvor
pochází z Asie, jak určitě víš. A používá se jeho oddenek,
jak v indické či čínské kuchyni, tak v léčitelství. Za jeho
štiplavost mohou éterické oleje, které prospívají našemu
trávení. Je vhodný pro detoxikaci těla, bojuje s nadýmáním,
průjmem, otravou (včetně hub), onemocnění ústní dutiny, při
menstruačních křečích a hlavně pomáhá s bojem při
nachlazení. Takže jen do něj, ať už v jakékoliv formě. V zimě
si často dělám zázvorový čaj.
Ingredience:
rýžový
sirup 250 ml
voda
100 ml
zázvorový
kořen (záleží na tom, jak chceš sirup silný, já použila jeden
středě velký)
2
citrony
Postup:
Zázvor
jsem si oškrábala a nakrájela na co nejtenčí plátky a dala je
povařit do hrnce s vodou zhruba na 15 minut. Poté jsem směs stáhla
z plotýnky a nechala skoro vychladnout. Rýžový sirup jsem přidala
těsně před tím, než mi směs vychladla, aby se ještě dobře
rozpustil. Přidala jsem také šťávu ze dvou citronů, pořádně
promíchala a dala přes noc do ledničky. Nechala jsem odstát 24
hodin a přecedila do skleničky přes plátýnko.
A vychutnej
Sirup
si můžeš čímkoliv vylepšit, například vanilkovým luskem,
kouskem celé skořice, mátou, meduňkou nebo jinou bylinkou. Je na
tobě jeho hustota i to, jak bude sirup silný, v tomto případě
štiplavý. Ovšem čím bude hustší, tedy víc cukrový, tím dýl
vydrží. Nebo jej můžeš uchovat v mrazáku. Jen na tobě je,
jestli použiješ cukr, jiné sladidlo nebo třeba bio citróny.
Po
získání sirupu si už můžeš vychutnat jeho osvěžující chuť
v podobě limonády. Já si vždy přidávám mátu a ještě šťávu
z limetky. Pamatuj, že čím víc si nápoj připravíš ledový,
tím menší bude štiplavost nápoje. V zimě si sním klidně oslaď
čaj, ale nediv se, že v létě nepálil ani trošičku a po doušku
čaje se ti v puse rozpoutalo peklo. :D
Komentáře
Okomentovat