Bezový sirup bez cukru

Bezový sirup miluju a vyrábím si ho každý rok, letos poprvé bez cukru.



Po zjištění co je bílý cukr zač a s nástupem jara, jsem začala trošku panikařit. Jak si mám asi vyrobit pampeliškový med a bezový sirup? Jak si udělám zavařeninu nebo džem?

Doma používám ke sladění hlavně rýžový sirup, v zimě med do čaje a jako změnu do kaší javorový sirup. Teď testuji stévii, ale asi kamarádky nebudeme. Po zadání požadavku do vyhledávače, jsem recept bez cukru na bezový sirup našla a bylo mi doporučeno zvolit sirup rýžový, který je nejmíň aromatický, a proto si bezový sirup tak bude moci uchovat svoji chuť.

Bezu je všude plno, takže jsem se ho vydala nasbírat. Všude kvetly ty jeho chomáčky květů. Mám je moc ráda, samotný kvítek je takový roztomilý a maličký. Ve větším chuchvalci tvoří nádherné velké květy. Roste snad všude, u cest, kolem polních cest, na bývalých družstevních plochách, a jiných místech, kde má místo k růstu a člověk tam moc nechodí. A nádherně voní.


Bez černý léčí

Bez černý má spoustu skvělých vlastností a je to léčivka. Květ bezu černého obsahuje kys. salicylovou, dále nahrazuje syntetická léčiva jako aspirin apod. Nejčastěji se využívá při nachlazení, rýmě, angíně, chřipce, zánětu průdušek či revmatismu. Je silně potopudný a močopudný, tím pádem vyplavuje škodliviny z těla. Spařené listy pomáhají při revmatismu, plody slouží jako velmi silné analgetikum, při bolestech kloubů a páteře. Plody obsahují spoustu antioxidantů a vitamínu C.

Né nadarmo se říká ,, před heřmánkem klekni a před bezem klekni". 

Pozor!!! Černý bez obsahuje malé množství látky kyanogenní glikosid, který za určitých okolností může uvolňovat kyanid. Nachází se také u semen meruněk nebo v mandlích. Proto nikdy nekonzumuj bezinky (plody) za sirova, také listy, kůru, kořeny a semena. Naštěstí převařením se tyto toxické látky z bezu ztratí a je bezpečné jej konzumovat.



Před samotným sběrem květu se ujisti, že jde opravdu o bez černý, jelikož jiné druhy mohou být toxické. Než se pustíš do výroby sirupu, odstraníme z bezových květů veškeré listí a kůru. Z toho důvodu po přinesení domů, ještě stříhám stopky na co nejkratší. A teď už k samotnému receptu.

Bezový sirup bez cukru

50 květů bezu
100 ml převařené vody
1 citrón (nejlíp bio)
250 ml rýžového sirupu, místo cukru


Postup přípravy

Květy jsem si nasbírala na polní cestě za lesem, mimo většího dosahu aut. Květy stříhám nůžkami, aby se mi z nich oklepalo co nejmíň pylu. Pyl je u sirupu nejdůležitější a trháním by ho většina opadala. Proto květy doma nikdy neoplachuj. Pokud je po dešti, počkala bych den nebo dva, než vykvetou květy nové s pylem. Jakmile přinesu květy domů, nechám je chvíli odpočinout a dám tak možnost utéct broučkům, které jsem si donesla domů. Následně květy znovu stříhám a to tak abych odstranila co nejvíc stopek, na kterých vyrostly. Mezitím si převařím 100 ml vody a nechám ji vychladnout. Poté do vody přidám rýžový sirup a promíchávám jej, dokud se nerozpustí. Nakrájím si citrón a odstraním slupku, je jen na tobě jestli ji tam necháš nebo ne. Se slupkou bude sirup lehce nahořklý. Květy i s citrónem ponořím do připravené směsi a nechám vyluhovat alespoň jeden den. Poté stačí přecedit přes plátýnko a bezový sirup je hotový. Skladuje se v ledničce a vydrží tam i několik měsíců. Někde jsem slyšela, že ho někdo dává do tvořítek na led a pak uskladňuje v mrazáku.



Proč rýžový sirup?

Jako sladidlo může posloužit i jiný sirup, klidně si zaexperimentuj, taky by šel použít med. Proč jsem ale chtěla letos sirup bez cukru? Na rozdíl od cukru, rýžový sirup neobsahuje fruktózu, ale maltózu, glukózu a polysacharidy. Nechápeš? Nevadí, ráda vysvětlím. Po konzumaci tohoto sirupu mi rychle nevyskočí glykemický index v krvi, jak by tomu bylo u obyčejného cukru, naopak se energie bude uvolňovat postupně. Také obsahuje živiny, cukr ne.

Nech si chutnat, i mému Majkovi chutná a sirup už je fuč, snad ještě seženu nějaké květy na další sirup. Ještě si chci pořídit Tibi krystaly a budou i bublinky.


Komentáře

Oblíbené příspěvky