Vyrob si deodorant

Tuhý, krémový deodorant




Ahoj, opět je tu léto a s ním horké dny a nikdo z nás nechce nevábně vonět či snad dokonce zapáchat. Loni jsem si vyrobila snad ten nejjednodušší deodorant na světě, který funguje a to jen z vody, soli a sody. Pak jsem vyzkoušela jeden tuhý deodorant s vůní santalového dřeva od značky RaE. Bohužel při větší zátěži dělal pořádné tmavé fleky na oblečení, šly lehce vyprat, ale bylo to jako pěst na oko. Tudy cesta prostě nevedla.
Dalším mým objevem byl přírodní kamenec, později jsem se dozvěděla, že bohužel z hlediska non toxic také není pro tělo ok. Kamenec, neboli krystal v sobě má molekuly hliníku, které se po namočení zmenší a vstřebají se do lidského těla, což nechci. Není tedy rozdíl mezi klasickým antiperspirantem a tímto krystalem, hliník se do těla vstřebá tak či tak, jediná útěcha může být, že je vytěžen a nijak jinak dál zpracováván, nejsou z něj obvyklé obaly a už vůbec ne nerecyklovatelné obaly.




Ráda experimentuji, proto jsem se rozhodla vyrobit si opět deodorant sama a tentokrát tuhý a s vůní.
Vše kolem deodorantu a proč jsem se rozhodla si ho vyrábět sama doma najdeš zde v mém předchozím článku.
A nezapomeň, doma vyrobený deodorant je levný, snadno a rychle ho vyrobíš z ingrediencí, které máš doma, víš co používáš a chráníš tak sebe i přírodu. ;)




Ingredience:

Jedlá soda 3 lžíce
Škrob, kukuřičný či bramborový 3 lžíce
Kokosový olej 4 lžíce
Eseciální olej (EO), za mě tea tree 10-15 kapek






Postup:

Před samotnou přípravou si dezinfikuj pracovní plochu a všechny nástroje i přepravenou krabičku na hotový deodorant, předejdeš tak nějakým problémům, že se ti deodorant třeba dřív nezkazí.
Suché složky hezky promíchej, poté přidej kokosový olej, pokud chceš směs krémovější přidej klidně i jiný olej, třeba olivový. Pokud tužší, přidej spíš sodu než škrob a vše pořádně promíchej. Také bych předem vyzkoušela snášenlivost pokožky a sody, někdo je na ni alergický.
Na závěr přidej tebou vybraný EO a přimíchej ho k vytvořené pastě, opatrně s ním a nepřežeň to.
Samotný EO může pokožku dráždit i ji popálit, proto je vždy nutné ho dostatečně naředit v jiném oleji a zjistit si, který dráždivý je a který není. Tea-tree se používá na hodně kožních problémů rovnou na kůži, ale i tak si to radši vždy vyzkoušej předem. U citrusových EO bych si dala pozor na fototoxicitu. Po nanesení tohoto druhu EO se na sluníčku můžeš spálit.
Hotový deodorant jsem si dala do větší skleněné nádoby a trošku odebrala do  malé přenosné krabičky, kterou můžu mít vždy sebou hned k použití.




Soda má mírně dezinfekční vlastnosti a pohlcuje pachy. Kukuřičný škrob má absorpční schopnosti a ke všemu je to stabilizátor EO. Kokosový olej má velmi dobré antibakteriální schopnosti. EO tea tree posiluje imunitu, je konzervantem, může jít přímo na pokožku klidně i jako dezinfekce, má také antiseptické a dezinfekční účinky.




Nezapomeň že pocení je zdravé. Tělo dobře funguje a zbavuje se škodlivin. Samotný pot nezapáchá, ale jakmile se do něj pustí bakterie, které se jím živí, zápach je na světě. Proto volím složky hlavně antibakteriální, kterou je třeba i sůl, v tomto případě EO. Před obřími koly potu tě asi nic nezachrání, jedině antiperspirant, ale ten ti uzavře potní kanálky a pot nepustí ani ven, což určitě nechci, není to pro tělo dobré.

Deodorant nanášej v malém množství, nedávej ho zbytečně moc. Ať nemáš v podpaždí akorát zbytečně moc sody, která ti potom hlavně na tmavším oblečení může udělat akorát tak bílé fleky.

Deodorant funguje a je prostě skvěle, teď už jen namíchat nějakou tu jedinečnou vůni. ;)

Komentáře

Oblíbené příspěvky