Hoď to do pračky, ona to vypere

Ale kdepak. Tak to vůbec není.





Tady se ti pokusím trochu objasnit, jak vlastně prát. Já zastávám názor prát přírodním způsobem. A to je samozřejmě trochu náročnější, například na čas. Klidně per i klasickým práškem, je to jen na tobě, ale zde ti vysvětlím, proč je podle mě lepší používat prášek na přírodní bázi.
Pokud to bereš tak, že pračka to vypere, tak se pleteš. V prádle ti zůstane, jak prášek, tak i špína. A proč? Protože je prej ekologické prát na 30°C a s co nejmenším množstvím vody. Šetří to přece vodu, a tím pádem i planetu, že jo? Ale opak je pravdou, prášek a častokrát i špína zůstane v oblečení. Už naše babičky věděly, že máchat, máchat a ještě jednou máchat, je to nejdůležitější. A to neprali v dnešních chemických hnusech. Tak, jak to teda je? Pojď se na to mrknout.

Před praním.

Zásadní věc. Máš tvrdou vodu? Že nevíš? Tak si to někde zjisti, nebo změř. Protože v tvrdé vodě se pere daleko hůř. Proto použijeme změkčovač. A proč ho vůbec budeš používat? Aby bylo prádlo bílé a ne šedé, a nemusela jsi do něj přidávat víc prášku, který nakonec stejně tvá pračka bohužel nevymáchá z prádla. Jako ekologický a levný změkčovač můžeš použít sodu na praní. Já koupila kilovou za 89 korun. Ale jsou i za 30 kaček.

Když už jdeš prát tak si prádlo vytřiď, podle toho, jak je znečištěné. Pokud se ti udělá skvrna, hned to řeš žlučovým mýdlem,  které se mi osvědčilo snad na vše. Hlavně na špinavé tenisky, vždy po něm pak jen zářily a stojí jen 20 kč. A pak to třeba nemusíš ani prát. Špinavé prádlo namoč přes noc s odstraňovačem skvrn, nejlíp s aktivním kyslíkem. Opět se dá použít soda na praní, ve které je aktivní kyslík obsažen, nebo žlučové mýdlo, to používám já. Teprve potom dej prádlo další den prát. Za těchto podmínek můžeš použít šetrnější přípravek.

A pereme.

Tak, a teď můžeš začít prát. A šetrněji, jak k sobě, tak k i životnímu prostředí. Ekologickými prostředky, nebo mýdlovýmy ořechy, na které se už hodně dlouho chystám. Takže jen přírodní silice. Pokud pereš bílé prádlo použij bělící prášek s aktivním kyslíkem, prádlo bude opravdu bílé a nebude se jednat o optický klam.

Při praní prádla by teplota neměla klesnout pod 40°C. Proč? Naše teplota těla je nějakých 37°C a při této teplotě oblečení sami sebou zašpiníme. Ať už potem nebo celkově naším přirozeným mazem a odumřelými buňkami z kůže. Takže logicky, měli bysme prát na vyšší teplotu, než je naše teplota těla. Kdyby jsi prala na míň, musela by jsi to vykompenzovat buď to přidáním prášku, nebo délkou praní.

Dalším krokem je máchání. Při máchání použijeme něco kyselého, například kyselinu citronovou, protože prací prášky jsou zásadité a potom dráždí naši kůži. Máchání je velmi důležité pro většinu alergiků, aby se z prádla prášek dostal pryč a kyselina citronová nám s tím hravě pomůže. A potom už, prosím, nepoužívej aviváž. Není to zapotřebí.

Jak je to s aviváží? Víš, na co se aviváž používá? K čemu byla původně určena? Ne, není změkčovač, ani ji nemáme proto aby prádlo vonělo. Původně se používala na to, aby nám prádlo neelektrizovalo. Žádný přírodní materiál neelektrizuje, takže si lehce domyslíš, kdy byla aviváž vynalezena. A s aviváží si zaděláváš na ještě těžší alergie. Na každé aviváži je uvedeno, že je vysoce toxická pro životní prostředí a taky zvyšuje hořlavost. Tvé ručníky krásně voní a jsou měkoučké, ale uvědomuješ si, že nesají vodu? Protože jsou obalené v aviváži. Když něco smrdí a hnije, každý hned pochopí, že je to špatně, ale když nám voní prádlo tak nám nepřijde, že je něco v nepořádku. Že ano? Velké korporace zjistily že lidi mají rádi, když jim cokoliv voní. Pro ně je to super, aviváž se vyrobí za pár kaček a prodává se o dost dráž, takže jednoduše vydělají na něčem, co ani nepotřebuješ.

Co po praní?

Pračka pere prádlo, to ví každý, ale kdo pere pračku? Pravidelně pračku čisti od vodního kamene a mastných usazenin. Tak jednou za měsíc. Použij odstraňovač skvrn, spolu se změkčovačem vody a nastav pračku na nejvyšší teplotu, na hodně dlouhý program, ať se pořádně vyčistí. Takže klidně můžeš použít kyselinu citronovou se sodou. Ocet radši ne, ničí vnitřek pračky.

Co obsahují komerční prací prostředky?

Ropné deriváty a syntetické vůně, které způsobují alergie a celkově škodí zdraví a dráždí kůži.

Optický rozjasňovač, neboli UV filtr, zařídí, aby tvé prádlo zářilo. Takže kolikrát prádlo není ani čisté, ale obalené rozjasňovačem a tobě se zdá že, je nádherně čisté.
Další jsou také enzymy, které rozkládají organickou hmotu, čili mastnoty, takže i naši kůži a proto nás dráždí.
A je toho daleko víc, kdo se v tom všemmá vyznat.
Proto peru doma v ekologickém pracím gelu. U něj vidím a chápu, co v něm je.
Doma máma používala sliz, vyrobený ze sody a mýdla jelena. Ale pozor při praní tímto způsobem, potřebujeme mít měkkou vodu, jinak ti prádlo bude šednout. Další výhodou je, že ekologické prostředky ani nemusí být testované na zvířatech, protože jsou přírodní.

Ostatní typy.


Domácí prací gel na praní

Na deset litrů budeme potřebovat:

jedno mýdlo na praní, například jelena
300 gramů sody na praní
15 kapek esenciálního oleje, mamča používala levanduli myslím
10 litrů vřelé vody

Mýdlo nastrouhej do horké vody. Po rozpuštění přidej sodu a opět to pořádně promíchej, dokud se to všechno nerozpustí. Můžeš začít s menším množstvím vody a postupně přidávat. Počkej až to zchládne, a přidej esenciální olej. Nech odležet jeden den.

1.
Jednou za čas je super prádlo, které je velmi znečištěné třeba utěrky klidně vyvařit na plotně i když už byly na odpis, budou zase bílé. Do vody přidáme sodu a necháme je tak přes noc. Bavlna vydrží i 90°C, polyester klidně do 60°C a směsi tak do 40°C.

2. 
Prádlo usušené na sluníčku je snad to nejlepší co znám, nic to nedokáže prostě nahradit. Miluju vůni prádla vysušeného venku. Nevoní práškem, nebo aviváží, ale čerstvým vzduchem.

3.
Já prádlo vůbec nežehlím, mimo košil. Ale něco na tom asi bude, když prádlo vyžehlíš, zabiješ tím pádem poslední zbytky bakterií a prádlo vysušíš a ve skříni ti nebude smrdět ztuchlinou.

Doufám, že článek a mé tipy ti pomohly, nebo tě inspirovaly k ekologickému praní. I když samotná látka je přesycená pesticidy a to barvení, kterým potom přejde je snad 100x horší než samotné prášky. Ale o tom někdy příště. Tak ahoj a budu moc ráda za komentář.

Komentáře

  1. len ma zaujalo ... prečo je kys. citrónová OK a ocot nie? oboje obsahujú kyselinu, oboje rozpúšťajú vodný kameň v pračke a minerály usadené v prádle. A že prírodné materiály neelektrizujú, asi ste nikdy nemala vlnený sveter? Prevlečiete cez hlavu a už to je. A zmiešaním kyseliny a sódy akurát tak vznikne soľ a voda, základná chémia a v pračke ostane ostatok nezmenený, okrem mechanického vyčistenia pohybmi vody. Každé zvlášť dajme tomu tú pračku aj vyčistia, ale spolu nie. Odumreté bunky sa z prádla dostanú máchaním v pračke/v ruke. Prášky na pranie fungujú spôsobom väzby na špinu ktorú obalia a potom sa spláchnu vodou preč, a to teplota príliš neovplivní, tá ovplyvní akurát stav tej špiny na prvom mieste - lepšia rozpustnosť, ... Niektorým na enzýmovej báze práve vyššia teplota škodí, keďže sa enzýmy deaktivujú a nefungujú.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem žádný chemik, ale ocet je o dost agresivnější a poničil by vnitřní součástky pračky, moc děkuji za příspěvek určie zapátrám dál, všechno mě zajímá a ráda si vždy zjistím víc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si osobně myslím, že ocet není problém, všude jsem spíše o něm četla, že naopak skvěle pračku čistí a něco vyloženě proti jsem nikde nečetla. :) Používám ho místo aviváže a zatím pračka žije (klepu na dřevo. :D).

      Za lepší život

      Vymazat
  3. Také s Vámi zcela souhlasím. Ono to praní prádla je často velice nešikovná věc a škodíme tím až dost možná velice naší planetě, možná více, než bychom chtěli. Třeba takové trika, kalhoty apod. se dá prát v ruce obyčejným mýdlem... U spodního prádla je to trochu složitější, to uznávám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky